Přeskočit na hlavní obsah

Jaká onemocnení může signalizovat nepravidelná menstruace?

Je dobré si vést menstruační kalendář anebo si aspoň přibližně pamatovat, kdy menstruaci očekávat. Když se menstruační cyklus začne měnit bez zjevné příčiny, je potřeba zbystřit a navštívit gynekologii. 

Lenivá nebo příliš aktivní štítná žláza

Štítná žláza nacházející se na přední straně krku má za úkol regulovat náš metabolismus. Svojí zvýšenou či sníženou aktivitou zásadně ovlivňuje i menstruační cyklus. Vliv na menstruační cyklus se může projevit dřívějším příchodem či delším zpožděním menstruace.

Cukrovka obou typů

Menstruační problémy má na svědomí i cukrovka prvního či druhého stupně. V obou případech může být důvodem, proč váš cyklus dostal nečekané kontury. Tyto těžkosti se projevují delšími, případně zpožděnými cykly spojenými se zvýšeným krvácením. Proto pravidelně doplňujte zinek a řiďte se pokyny z diabetologické či gynekologické ordinace. 

Srůsty v malé pánvi

Problémy s menstruačním cyklem mohou způsobit srůsty po chirurgických zákrocích. Za nepravidelnou menstruací můžeme hledat především srůsty po operacích vaječníků, vejcovodů, ale i slepého střeva. Mnoha ženám se srůsty vytvoří i po prodělání zánětů ženských orgánů. Často o zánětech netuší, protože nemusí mít bolestivý průběh. Takže žijeme v domnění, že je vše v pořádku, až dokud nás na problém neupozorní nepravidelný cyklus. 

Dlouhotrvající zánětlivá onemocnění

Trápí vás výtok neobvyklé barvy, doprovázený teplotami či bolestivou menstruací? Tehdy určitě neodkládejte návštěvu gynekologické ordinace. Kromě toho, že zánětlivá onemocnění mohou mít na svědomí nepravidelnou menstruaci, mohou vést až k neplodnosti. Prevence je opravdu jednoduchá: vyhýbejte se rizikovému milostnému životu, dbejte na pravidelné absolvování preventivních prohlídek a zvolte si přípravky pro intimní hygienu, které vás nedráždí.

Cysta na vaječníku

Někdy se může stát, že ovulace se jeden měsíc vůbec neobjeví. Vy to sice nezjistíte, ale na vaječníku se vám může začít tvořit malá bublinka, cysta. Cysta se postupně plní tekutinou a zvětšuje se. Problémem je, když pocítíte prudké křeče a cysta praskne. Pokud byla cysta velká, tekutina z ní se nedokáže vstřebat. Nevstřebaná tekutina většinou podráždí pobřišnici, která může začít krvácet. 

Endometrióza: když si tkáň roste, jak chce 

Děloha je vystlaná tkání, ve které se má zahnízdit oplodněné vajíčko. Endometrióza nastává tehdy, když tkáň, která má tvořit výstelku, začne růst mimo dělohu. Jedním z průvodních příznaků je i značná bolest. Zabraňovat endometrióze dokáží i přírodní přípravky. Někdy se však stává, že je již pozdě a tkáň se už příliš rozrostla. V případě přílišného rozšíření tkání se postupuje chirurgicky. Pokud je endometrióza v příliš pokročilém stádiu, může dojít i k odstranění dělohy.

Proto nejlepším řešením je prevence, aby k těmto problémům nedocházelo. K prevenci patří vyvážená strava bez vysoce průmyslově zpracovaných potravin, kvalitní doplňky stravy, pohyb a obyčejná neperlivá voda.