Přeskočit na hlavní obsah

Hormonální změny a fyzický výkon

Napadlo vás, jaký vliv má menstruace na sportovní výkon? Jaké techniky sportovkyně používají ke zvládnutí fyzické aktivity během tohoto období? Je to náročné, ale dá se to.

Během menstruačního cyklu dochází k fluktuaci hladin estrogenu a progesteronu. Tyto hormony mohou ovlivnit několik aspektů, které jsou důležité pro sportovní výkon. Sportovkyně mohou pociťovat větší únavu a slabost, což může ovlivnit jejich schopnost dosáhnout optimálního výkonu. 

Hormony mohou mít také vliv na svalovou regeneraci a sílu. Některé ženy pociťují zvýšenou bolest svalů během menstruace, což dokáže ovlivnit jejich schopnost trénovat na plný výkon. Rovněž může docházet k zadržování vody, což ovlivňuje sílu a pohyblivost

Jak to řeší sportovní profíci

Sportovkyně čelí výzvám spojeným s menstruací a hledají způsoby, jak minimalizovat negativní vliv na svůj výkon. Zde jsou některé techniky, které mohou používat.

  • Plánování tréninku
    Některé sportovkyně upravují intenzitu a objem tréninku během menstruace. Snížení intenzity a zaměření na regeneraci pomáhá minimalizovat únavu.

  • Výživa a hydratace
    Správná výživa a hydratace jsou klíčové pro udržení energie a výdrže.

  • Užívání léků a doplňků
    Některé ženy užívají léky proti bolesti nebo protizánětlivé léky ke zmírnění bolesti a nepříjemných symptomů spojených s menstruací. Ženy, které pravidelně užívají Euniké Red, tyto problémy minimalizují.

  • Psychologická příprava
    Sportovkyně se učí zvládat stres a tlak spojený s menstruací a soustředit se na pozitivní aspekty. Může jim v tom pomoci Euniké Magenta, která umí zklidnit mysl a působí ve smyslu přírodního antidepresiva.

Důležité je pochopit své tělo, poslouchat jej a přizpůsobit trénink a životní styl tak, aby se minimalizovalo negativní ovlivnění menstruace na výkon.