Přeskočit na hlavní obsah

Je špinění během ovulace normální?

Už slovo krvácení ve většině lidí vzbuzuje strach a obavy o svůj zdravotní stav. A tak by to mělo být. V případě jakýchkoliv zdravotních pochybností je obezřetnost na místě. Přesto krvácení způsobené ovulací je zcela běžný a neškodný jev, který není důvodem k panice. Setkává se s ním přibližně 3 – 5 % žen. 

Proč dochází ke špinění?

Špinění je krvácení, které se vyskytuje mimo menstruační cyklus. Podle všeho k němu dochází v důsledku hormonální nerovnováhy. Těsně po skončení ovulace prudce poklesne hladina estrogenu a nastupuje progesteron. Pokud nestihne dosáhnout v určitém čase potřebnou hladinu, může dojít ke krvácení. Druhou příčinou bývá krvácení při uvolnění vajíčka z vaječníku.

Špinění si může žena nevědomky způsobit i sama, například užíváním bylinných přípravků na úpravu menstruačního cyklu. V takovém případě se objeví krvácení mimo menstruaci pouze během několika cyklů a postupně se vytratí.

Pokud se ovulační krvácení vyskytuje pravidelně, je vhodné používat v tomto období preventivně intimky, abyste zabránili nečekanému znečištění spodního prádla.

Jak vypadá špinění během ovulace?

Krvácení během ovulace je velmi odlišné od toho, které znáte při menstruaci. V prvé řadě musí jít o slabé krvácení, případně pouze o pár kapek krve. Její barva bývá obvykle světle růžová a krvácení trvá pouze jeden nebo dva dny

Během ovulace se může vyskytnout slabší bolest v podbřišku. Pokud by byla bolest výraznější nebo by přetrvávala déle, určitě raději navštivte svého gynekologa.

Kdy už třeba zbystřit pozornost?

Pokud se u vás vyskytuje ovulační špinění, nejlépe uděláte, pokud o něm budete informovat gynekologa. Udělá vám všechny potřebné vyšetření, aby se ujistil, že ho nezpůsobuje nějaký skrytý zdravotní problém.

Ne každé krvácení v době ovulace je zapříčiněno ovulací. Krvácení může způsobit i užívání antikoncepce, infekce, polypy, ale i těhotenství. Slabé špinění v případě těhotenství způsobuje oplodněné vajíčko, které se snaží zahnízdit ve výstelce dělohy.

To, že nejde jen o pouhé ovulační krvácení obvykle zjistíte i sama. Kromě krvácení se často přidružují i ​​další varovné signály.  


Pozor si dávejte především když:

  • dochází ke krvácení opakovaně během cyklu
  • krvácení je silnější
  • pociťujete výraznější bolest
Během ovulačního špinění dbejte zvýšené hygieně intimních partií. Používejte intimky, které jsou z kvalitních materiálů, nedráždí pokožku a jsou vyrobeny bez chlóru. Výbornou alternativou jsou například aniontové intimky.